luni, 30 septembrie 2013

CROCANT. Comuniștii s-au tolănit pe drumuri!

comoPentru că în Chișinău n-au făcut decât un fâs în cafenele, comuniștii au decis să se mute în provincie, unde au mai mulți susținători, blocând drumurile spre capitală. Acțiunea este o infracțiune și organele statului ar trebui să restabilească legalitatea, aplicând amenzi, operând arestări etc. Dar cum justiția e selectivă în statul ăsta, am impresia că un Tkaciuk sau un Munteanu nu vor păți nimic (pe Voronin îl iert, că el e dus cu pluta deja, poate fi internat doar la ospiciu, probabil), spre deosebire de alți cetățeni ai RM, care nu sunt politicieni.

Să vedem acum ce poliție avem și, în caz de nevoie, și ce armată întreținem din bugetul public. Vor fi în stare să prevină ori să stopeze  o intervenție a imperiilor vecine: transnistria și găgăuzia, ori un puci ce se profilează la orizont, în restul teritoriului controlat parțial de Chișinău, sau ne vom trezi peste noapte cu catifeaua la putere? Nina Andreeva doar a reușit să se impună, crăcindu-se pe căile ferate!

sâmbătă, 28 septembrie 2013

LEGITĂȚI. Dacă ești director, îi disprețuiești pe cei ce spală podelele

În calitate de mare boss la un canal tv, eu nu aș risca să comentez iresponsabil, așa cum am remarcat de multe ori, pe FB, că face unul din șefii Jurnalului. Un ultim exemplu. El se referă cu dispreț, în unul din comentariile sale, la unii care au decis să părăsească RM, cam în felul următor: scubidubi Deci, un artist, dacă nu reușește să se impună acasă și pleacă peste hotare, e un ratat, fără niciun drept de apel? La fel sunt și medicii, inginerii, constructorii etc. care mureau de foame aici și au decis să să emigreze, în speranța că le vor face o viață mai ușoară măcar odraslelor? Și meseria de dereticătoare este ignobilă în sine? Pariez că și angajații Jurnalului au nevoie de persoane care să le facă curat în redacție, că altfel ar risca să fie îngropați de jeg. Merită cineva care spală podele și menține curățenia o astfel de atitudine?

Cu astfel de comentarii, am impresia că Jurnalul va fi vizionat doar de rudele celor angajați la canalul în cauză, dar și acelea peste unul/una. Personal, nu aș viziona un canal tv, în care unul din directorii lui mă consideră ratat doar pentru că am plecat dintr-o țară ce nu-mi putea oferi nimic, condamnându-mă la sărăcie cronică.

joi, 26 septembrie 2013

Voronin suferă de Alzheimer?

 Ziua de astăzi este începutul unirii acestor (pauză) ăăăăă tuturor, tuturor, tuturor. De aceea eu, de ceea, eu (pauză) da, o să plec îîî până când aici, până când aici… până când aici... asta... acoperă cu o potcoavă... ca să nu se observe... ca și cum dintr-o parte... noi le vom ajuta. (Vladimir Voronin)

Discursul pe care l-a ținut în fața revoluționarilor de cafenea pare să sugereze anume diagnosticul din titlu. Memorie pe ducă, tulburările de vorbire sunt două dintre simptomele principale ale maladiei în cauză. 

Vizionați și voi filmulețul, poate identificați o altă simptomatologie. Cert e că vojdiul revoluției de cafenea nu mai poate forma o propoziție cap-coadă, iar majoritatea bolilor psihice degenerative, a demențelor anume așa debutează.

luni, 23 septembrie 2013

Cod galben de vânt. Revoluţia e în pericol!

revolutiaPentru ziua de mâine, meteorologii transmit cod galben de vânt. Exponenţii marcanţi, dar  minioni, ai PCRM riscă să fie luaţi de vânt şi purtaţi kilometri întregi pe aripile lui. Totuşi, cu această ocazie ar putea vizita mauzoleul lui Lenin fără să plătească pentru călătorie şi tot felul de taxe vamale.

Avertizarea se referă în special la Edy Mushuk, dar şi la alţi membri de seamă ai comuniştilor, cu care natura nu a fost deosebit de generoasă. Cine ştie, poate de asta sunt aşa de răi, pentru că sunt scunzi şi nu prea au trecere la fete. Pentru orice eventualitate, dacă piticii roşii se vor încumta totuşi să iasă la revoluţie, ar fi bine să ia cu sine, în valiză, şi câte o căpăţână de varză ori un harbuz, să nu fi luaţi de vânt. Le-aş fi recomandat să ia cîte o piatră mare cu sine, dar ar risca să fie arestaţi pentru intenţia de a răsturna prin violenţă guvernarea.

duminică, 22 septembrie 2013

Cine e mai frustrat?

frustratAre niște obsesii și reduce totul la ele. Dacă nu te arăți preocupat de ce-l preocupă pe el, atunci ești bou, berbec ori deviant. Numai el știe de ce trebuie să fii preocupat.

Nici eu nu sunt un simpatizant al Festivalului etniilor, etnii care de fapt sunt niște diaspore în realitate, dar înțeleg că aș fi ridicol dacă aș fi frustrat că alți oameni nu-mi împărtășesc opiniile și îndrăznesc să le aibă pe ale lor proprii. Sau aș semănă cu cetățeanca frustrată dintr-un scheci al lui Fry & Laurie. 

Comparați și voi: în primul film aveți un frustrat autohton, în al doilea - unul din Anglia, de acum câteva decenii, probabil :) Care dintre ei e mai supărat?

sâmbătă, 21 septembrie 2013

Oferta zilei: roşii şi piersici alterați. Foarte-foarte ieftin!

Am trecut astăzi pe la Piaţa Centrală. Oferta zilei au fost de departe roşiile alterate, la doar 5 lei kg, şi piersici alterați, tot la 5 lei kg. În rest, fructele tefere costau cam la fel cât cele exotice, importate de la mii de kilometri depărtare.

Hmmm, dacă RMoldova se tot plânge că ruşii nu le primesc fructele, de ce nu le-ar vinde aici, pe loc, măcar pe cele rebutate la vamă. Presupun că roşiile, strugurii şi piersicii în stare de alterare avansată nu sunt cele refuzate de Rusia.

vineri, 20 septembrie 2013

Jirinovski nu e gay. Lui doar îi plac băieții

jirikJirinovski se îndoiește de heterosexualitatea lui Milonov, invocând aspectul ambiguu al deputatului din Sankt-Petersburg. De acord, aspectul lui Milonov nu este unul prea viril, dar să nu uităm că un heterosexual nu are neapărat un aspect bărbătesc. În plus, o bună parte a gay-ilor din Apus (că la noi stau ascunși :) ) sunt grupați în grupuri întemeiate tocmai pe aspectul viril al membrilor: mușchi, pilozitate (abundentă) pe piept și picioare , barbă ori mustață etc. Mulți "urși" gay din Apus par niște războinici coborâți din frescele medievale.

Pe de altă parte, sunt destui care se întreabă privitor și la orientarea sexuală autentică a lui Jirinovski. Și cred că au motive suficiente. Un argument în acest sens sunt și giugiulelile la un chef de partid, în care liderul naționalist și marionetă a lui Putin se delectează cu tinerei și pare să fie în culmea fericirii că-i poate mângâia la bunul lui plac.

miercuri, 18 septembrie 2013

Alexandr Rozenbaum și "ruskaia zacistka"

rozenbaumSpectacol grotesc cu participarea unui cântăreț celebru din Rusia ce se autodefinește drept naționalist rus de origine evreiască. Alexandr Rozenbaum, în calitatea sa de reprezentant al autorităților publice locale din Sankt-Pestersburg, s-a întâlnit cu naționaliști ruși din organizații ce se autoîntitulează, în traducere aproximativă, "Curățenia rusească" (curățenia părând să fie sinonim cu "razie" sau "pogrom"), ca să le propună să adere la un consiliu orășenesc. Deși era plin de patriotism rusesc, cei prezenți în sală i-au imputat lui Rozenbaum că nu este localnic, de origine rusă etc.

pukin  Făcând abstracție de caracterul grotesc al evenimentului, colaborarea lor pare să urmărească, cel mai degrabă, lupta cu imigranții, cu persoanele de origine caucaziană și cu reprezentanții altor etnii care sunt considerate de rușii slavi etnii sau categorii umane ce le creează disconfort. Deci, Putin nu se dezminte, el încurajând pe toate căile xenofobia, pentru a deturna atenția populației de la problemele reale, create de sistemul putinist. Cât privește Rozenbaum, prezența sau colaborarea lui cu organizații ce propagă deschis naționalismul și xenofobia îi surprinde, totuși, pe mulți, originea sa etnică nefiind ultimul motiv în acest caz.

luni, 16 septembrie 2013

Un job este infinit mai important decât toate drepturile fundamentale ale omului

drepturiPentru că trăim într-o societate în care legile nescrise funcționează mai bine decât cele scrise, am ajuns într-un final să cred că drepturile FUNDAMENTALE ale omului nu mai sunt la fel de importante pe cât le credeam anterior. Oricum, fiecare individ se va putea bucura de drepturi care fac viața frumoasă unui om doar în măsura în care-i va permite societatea tradițională, cu legile ei nescrise, susținute fidel de modelul cultural interiorizat de fiecare individ în parte, pentru că toți am avut parte de aceeași comunitate, cu normele ei intrinseci, nespecificate expres. Cam asta ar fi regula și doar foarte puțini reușesc să o ocolească (aici mă refer doar la cei ce nu corespund normelor societății, în niciun caz la persoanele integrate perfect de la bun început, care le-au "acceptat" fără niciun efort sau împotrivire, acestea necontrariindu-le firea sau instinctele).

Deci, nu mai consider drepturile fundamentale ale omului ca pe o chestie importantă, cel puțin nu mai importantă decât drepturile ce țin de securitatea economică a individului ori de altă natură (de ex., posibilitatea de a te plimba degajat pe stradă, fără teama de a fi sfâșiat de o haită de câini). Dacă fără un job e imposibil să supraviețuiești, fără drepturile fundamentale, care oricum sunt niște abstracțiuni ce nu pot transforma o societate pe parcursul vieții unui om în măsura în care acesta ar reuși să se bucure cu adevărat de ele, se poate de supraviețuit perfect și chiar plăcut, în cazul în care reușești să fentezi comunitatea ipocrită, cu normele ei sufocante (din nou, mă refer doar la marginali, nu la cei din interiorul sistemului).

N.B. Mă refer aici strict la drepturi fundamentale, inalienabile. Desigur, fiecare are dreptul să fie și milionar, dar nu despre genul ăsta de drepturi e vorba aici.

De fapt, tema pseudodrepturilor e fascinantă. De exemplu, copiii au o groază de drepturi de genul ăsta, adică pseudo-. Să luăm dreptul la joacă sau la nu știu ce altă activitate specifică copiilor. Dacă un părinte nu-i permite să se joace copilului său, îi încalcă un drept. Și cum remediază plodul problema? Se plânge la avocatul copilului, la poliție ori procuratură? Și după asta are dreptul să se joace în voie, fără a fi deranjat de adultul cel rău, numit părinte?

Unele categorii umane îmi amintesc anume de copii și drepturile lor când se pune problema respectării drepturilor fundamentale ale omului, mai ales într-un sat obișnuit din RM :)

sâmbătă, 14 septembrie 2013

Cea mai mare formațiune politică din RM salută embargoul rusesc

embargouMai sunt state în lume, în afară de RM, în care opoziția politică să se bucure atunci când state străine instituie embargouri economice împotriva propriei țări? Aici, opoziția e în delir, fericită că Rusia a decis în sfârșit să se răfuiască cu țara în care locuiesc și ei, cei care pretind că le pasă de ea, de interesele ei naționale. Am impresia că, dacă mâine Rusia ar bombarda Chișinăul, comuniștii și sateliții lor sovietici ce se pretind de stânga, ar fi foarte bucuroși, găsindu-i toate justificările posibile.

Cu părere de rău, asta e RM. O bună parte din locuitorii ei sunt dușmănoși ideii de independență față de Rusia și sunt tare satisfăcuți când aceasta impune embargouri ori majorează prețul la gaze sau petrol, profitând de corupția demnitarilor locali ce pot fi foarte ușor mituiți, ca să nu diversifice sursele de aprovizionare, scăpând astfel de dictatul imperiului Răului. Și culoarea lor politică chiar nu contează deloc: toți sunt la fel! Banul lucește la fel de ademenitor în ochii lor.

Deci, să sperăm că Rusia nu va decide într-un final să ne bombardeze, pentru că avem destui descreierați care ar jubila, în culmea fericirii, că le-a fost satisfăcut orizontul de așteptare. Doar moldovenii au fost puși, în sfârșit, la respect! Poate se învață și ei minte și nu se mai burzuluiesc.

joi, 12 septembrie 2013

Agentura rusă și pleonasmele. Eu mă refuz, tu te refuzi, el se refuză...

romanasMașinăria rusofilă, moldovenistă funcționează la capacitate maximă pe siturile mai răsărite, prin agenții ei care plasează comentarii în vederea influențării publicului în direcția dorită de ei. Un ultim exemplu tare haios. Cineva din gașca rusofilă comentează tendențios pe Publika și semnează "românaș" pentru a obține reacții adverse la adresa României. Doar că agentul nostru cunoaște prost româna și se deconspiră (din păcate doar în fața celor care o cunosc suficient) cu un pleonasm de toată frumusețea. Cică, "refuzați-vă de gazul..." :))) Comentariul mai conține și injurii forțate și gratuite, ca să obțină efectul opus celui pretins la prima vedere. 

Dragă agentură, dacă tot te dai drept mare românaș, ar fi cazul să înveți puțină română, că traducerile literale din rusă te trădează. Corect ar fi "refuzați gazul, brânza, vodca etc" și "renunțați la...". E adevărat că, în rusă, a refuza poate fi folosit și la diateza reflexivă, dar nu și în română! Oтказывайтесь nu se traduce în niciun caz prin refuzați-vă, sau refuzați la, de ceva (adică nu are nici regim prepozițional, ca în rusă).

Deci, spor la română, drag "românaș"! ;)

marți, 10 septembrie 2013

URGENT. Cauza adevărată a embargoului rusesc

gundeaiCică, Gundeay-negodeay ar fi revenit acasă foarte nemulțumit de calitatea săruturilor aplicate de demnitarii locali pe partea dors... îîî...nu... când erau cu capul sub patrafir. El a rămas cutremurat când a auzit de la sfetnicul său că politicienii moldavi au crezut că și-au făcut datoria când i-au pupat obrazul pe care l-au confundat cu altceva :) Acum alde Timofti, Leancă și restul vor trebui să aștepte nerăbdător revenirea lui Gundeai în Găgăuzia, unde va felicita poporul și națiunea găgăuză, fondând totodată o mitropolie. Atunci vor trebui să se reabiliteze și să-l pupe cum trebuie, fără confuzii. Altfel, iar ne pricopsim cu embargouri :(

sâmbătă, 7 septembrie 2013

BLASFEMIE. Nu-i ponegriți pe politicienii noștri icoane!

prosternareO mare parte a populației RM e foarte supărată pe fostul Inamic că a îndrăznit să vorbească netacticos cu idolul lor, un politician populist, adică cu Chirtoacă. Pentru ei, ziaristul ideal e cel care țopăie ca un prichindel în jurul politicienilor masivi, hrăniți cu de toate, zâmbind lingușitor la orice glumă de-a lor prostească, așa cum face, de obicei, cârdul de gazetărițe ce însoțesc cortegiul de ghiftuiți de la un hotel sau altul. Faptul că băieții ăștia care le-au căzut cu tronc la inimă sunt politicieni, nu le trezește niciun pic de suspiciune. Meditații de genul: "Daaaaa... Chirtoacă îmi trezește simpatie, pare să fie un băiat de treabă, simplu ca noi etc. etc. etc., dar, totuși, e politician și urmărește scopuri specifice. Un politician doar nu este întemeietorul dezinteresat al unei fundații filantropice, el trebuie să acționeze într-un anumit fel ca să se mențină pe val, să adopte anumite strategii de relaționare cu publicul, pe care să-l aburească de o asemenea manieră, încât tot lui să-i iasă la socoteală. Și dacă mai punem la socoteală că puterea e tare dulce și corupătoare... Poate ar fi mai bine să vedem ce a făcut el concret, dacă nu pentru țară și neam, așa cum pretinde, măcar pentru o parte a locuitorilor din Chișinău, care aveau cel mai mult nevoie de susținerea autorităților. Lucrurile în municipiu s-au ameliorat sau, dimpotrivă, degradează continuu?".

Din păcate, adoratorii noștri de meserie au alte priorități decât să-și pună sieși întrebări încuietoare, indiferent care e numele idolului lor: Chirtoacă, Dodon, Lupu, Filat, Voronin etc. etc. etc. Mai ales că și presa de partid le confirmă așteptările și simpatiile apriorice. Deci, un ziarist contestatar are șanse minime să schimbe ceva în percepția lor, respectiv și starea de lucruri în general, de ansamblu în societate.

joi, 5 septembrie 2013

Imagine misterioasă care a făcut înconjurul planetei. Nimeni încă nu știe ce este

pedifileakaImaginea în cauză a trezit polemici aprinse în rândul savanților și al mulgătoarelor, care așa și nu au reușit să ajungă la un numitor comun în privința sensului ei ultim. Cele mai luminate  capete ale planetei au încercat să descifreze misterul, dar deocamdată fără succes. Vă prezentăm în continuare doar câteva interpretări a ceea ce ar putea să însemne controversata imagine, invitându-vă și pe voi să vă aduceți aportul la dezlegarea misterului ce atârnă ca Sabia lui Damocle deasupra capetelor noastre, a tuturor pământenilor.

1. Stenogramă de la ședința guvernului și a parlamentului RM, în care aleșii poporului și slugile lui totodată și-au împărțit ultimele fărâmituri din bunul public.
2. Scrisoarea de adio a Maicii Tereza.
3. Meditația rostită în glas de liderul unei mișcări pro- Tesak, surprinsă de un aparat de înregistrare uitat întâmplător în camera lui de un puști rătăcit prin zonă.
4. Testul de inteligență pe care tre să-l susțină absolvenții Academiei de Poliție.
5. Testamentul Mamei Omida sau al lui Tudor Arghezi.
6. Mantrele lui Spiderman ori Superman.
7. O filă dintr-un roman de Agatha Cristi.
8. Cariera literară avortată de la bun început a unui justițiar ratat.
9. Probă într-un dosar privind furtul unui borcan de smântână dintr-o fermă.
 etc. etc. etc.

miercuri, 4 septembrie 2013

Kiril vine în vizită la stâna lui, iar Daniel o neglijează. Uari di shi?

kirill-danielDacă Timofti îl îmbrățișează pe Băsescu călduros, aproape ca  o amantă, presupun că ar fi la fel de încântat să repete gestul și în ceea ce-l privește pe Daniel, patriarhul României, într-o eventuală vizită oficială a acestuia la Chișinău. Sunt ateu și-i detest pe oamenii în rasă, dar în acest context concret ar fi binevenită o vizită a lui Daniel în Basa. După ce Gundeaev o șterge înapoi, în Kremlinul său drag, desigur.

Situația ar fi una distractivă pentru mine și pentru că mă plictisesc teribil în ultimul timp, și nu aș fi împotrivă să asist la niște intrigi la nivel înalt, în statul ăsta declarat laic, dar care este subordonat bisericii ortodoxe ruse în realitate. Și motiv pentru Daniel ar fi să vină: are aici o stână, e adevărat că mai mică decât al lui Kiril-Gundeaev, dar totuși o stână, cu oi în toată legea. Nu cred că conducerea RM ar îndrăzni să neglijeze evenimentul, în timp ce face sluj și se târăște în patru labe în fața popei suprem al Rusiei.

Totuși, cred că Daniel nu vine pentru că are ordin de la Kiril să stea pe loc. Alt motiv plauzibil nu-mi vine în cap.

luni, 2 septembrie 2013

Rusia iar se înfoaie în pene cu gazele ei

nazalupuRM are șanse mari să câștige sume frumoase de bani dacă nu va dârdâi de frică în fața Rusiei. Imperiul se pregătește să ne mai taie o dată gazele, la iarnă, ca măsură de pedeapsă, să ne treacă dorul de UE. Dar, din câte știam, Rusia a devenit recent membru al Organizației Mondiale a Comerțului, care ar trebui să penalizeze drastic practici comerciale agreate la nebunie de Moscova, dar care nu au nimic în comun cu comerțul civilizat. Respectiv, presupun că țara care încalcă brutal, dar mai ales unilateral, contractele încheiate, ca să-și determine partenerul comercial să adopte decizii politice, trebuie să suporte consecințele. În acest caz, RM ar trebui să acționeze Rusia sau Gazprom-ul, în funcție de partener, în diverse instanțe de judecată, ca să-și recupereze daunele financiare și morale.

Și, apropo, să nu uităm să-i mulțumim lui Voronin că a cedat conductele de gaze GazPromul-ui. Acum chiar dacă se întâmplă minunea și ne vom racorda la gazele românești până la iarnă, oricum nu vom avea cu ce le transporta până la Chișinău. Sau ne vom muta toți la Ungheni până la primăvară :)