sâmbătă, 30 martie 2013

Ce înseamnă „pohui”, totuși?

Românii de peste Prut se tot întreabă ce înseamnă „pohui” și am impresia că nu mai primesc răspuns, dacă curiozitatea lor rămâne nestinsă în continuare. Unii bine-intenționați de pe aici, fani ai formației care încearcă să devină celebră prin intermediul injuriilor și obscenităților, înmoaie accentele, pretinzând că s-ar traduce „mi-e indiferent”. Exact așa! Te întreabă copilul: „Tată, mă lași să fumezi”. Și tu îi răspunzi blazat: „Pohui!” (adică, fumează, eu n-am treabă, mi-e indiferent, și eu fumam la vârsta ta). Sau mama îi spune fiicei să pună mai multe haine pe ea, să nu răcească, și fiica îi răspunde absentă, ca o emo adevărată: „Pohui”. Și peste tot, în orice situație, neutrul „pohui” îl poate substitui lejer pe confratele său lingvistic „mi se rupe”, mai ales la școală, grădiniță, în biroul șefului, la ședințele parlamentare transmise în direct la radio și televizor. Pentru că, la urma urmelor, „mă doare-n p...” asta și înseamnă de fapt - „mi-e indiferent”. Sau nu-i așa?

Moldoveniști? Avem, cu caru'!

moldovanDacă nu ați văzut demult o parodie spumoasă, vă invit să vizionați producția unui moldovenist, plină de umor involuntar. Efectul e garantat: leșini de râs. Am început să-mi doresc cât mai mulți moldoveniști din ăștia, care nu se ascund elegant în spatele limbii române pretinzând că vorbesc moldovenește, cu argumente halucinante, care trezesc spontan hazul și voia bună. Nu voi spune nimic mai mult, pentru că ar fi de prisos. Ascultați-l doar și delectați-vă. E fenomenal!

vineri, 29 martie 2013

Un titlu de milioane

topUn titlu de știre i-a impresionat așa de tare pe rmoldoveni, încât a ocupat toată ziua prima poziție într-un top al unui agregator de știri aborigen. Articolu este despre mâncare. Despre o familie care a rămas înmărmurită după ce a primit nota de plată la un restaurant. În cele din urmă, am respirat fiecare ușurat că știrea a fost pozitivă, adică clienții nu au plătit niciun cent pentru prânz pentru că managerul a decis să nu le ia niciun ban când a auzit-o pe fetița de la masă că plânge pentru că bunelul ei a rămas fără casă, care a ars. OK, știrea e înduioșătoare, dar să stea pe primul loc deja 12 ore, e prea de tot. Să suferim oare chiar așa de sever din cauza inaniției?

miercuri, 27 martie 2013

Warning! Alertă pentru Centrul Lingvistic (sau Nici dislexia nu ne mai salvează!)

Reprezentanții unei serii de meserii ar putea câștiga averi fabuloase ruinând bugetul țării din cauza unor rădăcini ce se strecoară obscen și insidios în denumirile de meserii. De exemplu, au sărit ca fripți curatorii, cică numele atribuit, cur-ator, îi dezonorează, râde toată lumea de ei și nu mai pot scoate nasul din casă. Mai ales că poate fi citit și c-urat-or, iar ei se consideră oameni chipeși, nu niște pocitanii sau mătăhăli din ogoare, de speriat ciorile. La fel, sunt extrem de frustrați și curierii, curățătorii, manipulatorii de mărfuri și încă mulți alții Mai nou, un grup de procurori vor să ajungă la CEDO, să-și facă dreptate, pentru că cineva, probabil un dislexic, i-a numit porcurori. Și știți care e problema. Ei vor câștiga oricum procesul, indiferent dacă judecata va stabili defectele de vorbire ale celui ce-a comis crima lingvistică. Și știți de ce? Pentru că procuror mai poate fi citită și pro-cur-or. Respectiv, oricum am întoarce-o, ei tot ofensați rămân :( Deci, dacă vrem să rămânem măcar cu câțiva bănuți în buget, ar trebui să redenumim urgent meseriile, ca nimeni să nu se mai simtă nemulțumit de statutul profesional. Mai ales propucorii.

marți, 26 martie 2013

Partidul care va promite anularea penalităților pentru neprocurarea serviciilor medicale, va câștiga enorm

Populația sărăcită și, mai nou, gonită ca un animal de sacrificiu prin abator, a aflat că trebuie să achite niște mii de lei anual și obligatoriu pentru un serviciu nesolicitat - polița medicală care este. Altfel, va fi hăituită prin instanțele de judecată și va plăti înzecit amenzi uriașe ori, în caz de sărăcie lucie, va fi obligată să presteze munci în folosul comunității, cică. Problema ar fi că revoltații pot fi repede buimăciți de funcționarii îmbuibați și abili. Deci, când vă declarați nemulțumiți față de obligativitatea taxelor, nu deviați discuția spre calitatea serviciilor medicale, spre corupția ce domnește în spitale ori spre alte chestii ce nu au nicio legătură cu legea abuzivă. Pentru că nu asta contează aici, ci faptul că ni se impune o taxă (pe care mulți nu o pot achita din varii motive, dar și asta e o nuanță neimportantă în cazul de față). Pur și simplu, nu accept să fiu obligat să plătesc o taxă pentru un serviciu pe care nu-l solicit. Dacă Statul ar fi interesat să-și vândă serviciile, fiți pe pace, ar putea el crea niște condiții care să-i determine pe oameni să împrumute bani ca să intre în posesia poliței, fără a-i hăitui ca pe niște animale prin judecăți. În momentul când veți devia discuția dinspre inacceptabilitatea represiunilor spre calitatea serviciilor, ați pierdut lupta. Funcționarii îmbuibați vă vor convinge că vor lua măsurile necesare ca medicii ce iau mită să fie aspru pedepsiți, legea rămânând intactă. Da noi vrem altceva, nu-i așa? Noi vrem doar să decidem de sine stătător dacă cumpărăm sau nu polița medicală, fără să fim hăituiți de organele statului în caz de refuz. Iar despre calitatea serviciilor medicale și corupția cadrelor medicale vom discuta în alt context, mai relaxat, când sabia Ministerului Sănătății, CNAM, a statului în general nu ne va mai amenința gâturile fragile. Să ne concentrăm, deci, pe ce e mai important în problema de față, adică pe anularea penalităților pentru neprocurarea serviciilor medicale nesolicitate. Statul n-are decât să-și determine prin alte metode cetățenii să plătească pentru serviciile oferite ori să le accepte în general, excluzând categoric judecătorii și penalitățile din ecuație.

luni, 25 martie 2013

D` ALE MITOMANILOR. Cheamă poliția fără motiv, și i se trece cu vederea

În cazul în care chem pompierii fără niciun motiv, doar ca să mă distrez, mai mult ca sigur că voi fi penalizat pentru asta. La fel ar trebui să se întâmple și în cazul când solicit nejustificat intervenția polițiștilor, invocând motivul că aș fi atacat de cineva sau că mi-a forțat cineva casa. Pe lângă prejudiciile materiale pe care aduc organelor de stat, mai expun unor pericole pe alte persoane care poate că au cu adevărat nevoie de intervenția poliției. În cazul filmat de reporterul curaj.tv, se pare că șugubețul care obișnuiește să glumească în astfel de cazuri, este absolvit de pedeapsă. Mai mult, polițistul chemat la fața locului fără niciun motiv, îl mai întreabă dacă are pretenții, în loc să documenteze cazul și să recupereze prejudiciile de la cetățeanul iresponsabil. Mai ales că minciunile în astfel de context pot afecta grav bugetul ori libertatea unei persoane nevinovate, în cazul în care justiția îl crede pe cuvânt, așa cum se poate întâmpla lejer în sistemul de drept de la noi. Înțeleg că el poate fi un coleg de-al celor cu epoleți, expert în diversiuni și fabricare de dosare, dar să fie trecută cu vederea o solicitare falsă, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, este destul de grav. Pentru că, am impresia, în cazuri din astea ar trebui să intervină fie organele de drept, fie angajații unui ospiciu, să se intereseze ce-i cu hobby-ul omului.

sâmbătă, 23 martie 2013

Statutul românilor din ținutul secuiesc este similar cu al persoanelor gay pe cale de emancipare

coronitaDe fapt, gestul elevei din Covasna îmi amintește de al elevilor gay americani, care îndrăznesc să-și facă coming out-ul, apoi sunt hăituiți de unii și lăudați de alții. Nu aprob nici batjocura venită din partea cosmopoliților, dar nici patriotismul inflamant al naționaliștilor. Consider că fiecare cetățean are dreptul să poarte orice simbol al statului, și nu doar, în instituțiile publice ori private. Și, din câte știam, tricolorul, la fel ca și curcubeul, nu este un simbol interzis, nu face parte din simbolistica nazistă. Mă întreb acum dacă o minoritate etnică mai are dreptul moral să se plângă de discriminare, în cazul în care dă la bot dacă manifești pe teritoriul considerat a fi al ei, ori este scandalizată într-un hal fără de hal de o bentiță. Poate că eleva de la Covasna a înțeles să se bucure în felul ăsta cu ocazia sărbătorii maghiarilor, purtând o bentiță tricoloră. E o crimă? A murit cineva, a ars vreo casă?

miercuri, 20 martie 2013

O nouă oportunitate nesperată pentru Inna

Dacă Inna  nu va fi fraieră şi va accepta să cânte în duet cu Marla încă un cântecel cu mare potenţial, atunci cu siguranţă că-şi va dubla numărul fanilor şi îşi va tripla veniturile. S-ar putea nici măcar să nu fie nevoie de bip-uri cenzuroase impuse la radiourile din România, pentru că piesa e foarte decentă, cu câteva excepţii, de genul kizdă, ñizdă, pizdatâi, pizdos, pidar, pidaras, huli, coaie, huiova, hui znaiet, futi capu, cur, zaibi, a s' ti futî mă-ta răshi etc. şi, evident, cireaşa de pe tort: dă-ti-n kizda mă-ti. Sper că Inna nu se va speria de complexitatea piesei, acolo este şi pentru ea o arie. Se pare că gopii au utilzat şi un procedeu mai sofisticat cum e intertextualitatea. Dar pentru că-s moldovenişti din talpă, au ţinut să masacreze româna astfel încât fanii lor să plesnească de satisfacţie. Mai ales că în România, monstruozitatea de la Ciocana are cele mai mari şanse să treacă drept ceva original, proaspăt, exotic şi, bineînţeles, foarte profund.   Audiţie plăcută!

luni, 18 martie 2013

Pohui - ce cuvânt melodios!

Mass-media de la Chişinău se arată surprinsă că o piesă, numită Pohui, este cenzurată la radiourile din România. Surprinzător! Exact cei care se închină ipocrit pokilor, care transmit ceremoniile de Paşti şi Crăciun în direct, câteva zile la rând (apropo, în curând vom fi informaţi numai despre porcul harioc de la Ierusalim, cu imaginile de rigoare şi transmisiune în direct, cu participare înalţilor demnitari etc.). Deci, aceşti făţarnici care îşi etalează arogant moralitatea iudeo-creştină se arată miraţi că piesa Pohui este cenzurată. Şi ca ce ar însemna pohui în română? Nu cumvă mă doare-n p..., mi-e 'n p...? Poate că românii de peste Prut nu înţeleg ruseşte, dar sunt acolo un număr destul de mare de părinţi basarabeni care nu vor ca odraslele lor să audă la radio înjurături ruseşti ori din altă limbă pe care ar înţelege-o.

duminică, 17 martie 2013

LOL. De-a berbeleacul în biserică

Sărmanii popi, timpul îi forțează să-şi accentueze tot mai mult latura clovnerească ca să aibă trecere, să fie atractivi pentru diferite segmente ale populaţiei. Un popă catolic din Mexic a ajuns să se îmbrace în costum de Batman şi să îşi stropească enoriaşii cu un pistol cu agheasmă, ca să-i determine să vină mai des la reprezentaţii, publicul fiind format din copii. Şi când ne amintim de sobrietatea lor, prezentă şi acum în ţări înapoiate economic şi cultural de pe planetă, de timpurile când ardeau savanţii dacă respectivii îndrăzneau să aibă o opinie diferită de a lor. Acum sunt gata să se dea şi de-a berbeleacul, numai să nu plece chiar toate oile din turmă. Deci, la cum evoluează lucrurile, aştept să văd şi popi striptizeuri în biserică, dar nu doar în chilii tăinuite, ci şi în faţa altarului. Cu siguranţă, va avea cine le aprecia vestimentaţia.

vineri, 15 martie 2013

Îngerofilii

De ce ministerul Educaţiei nu trimite în şcoli un anumit număr de psihologi, sexologi etc. care să stabilească dacă reacţiile de greaţă resimţite de elevi la vederea unor nuduri, pe care le invocă Valuţă, sunt normale pentru dezvoltarea psiho-sexuală a adolescenţilor. Dacă la vârsta în cauză copiii manifestă astfel de reacţii, s-ar putea ca ele să rămână neschimbate ori chiar să se agraveze la maturitate. Cum îşi imaginează Valuţă că viitorii adulţi îşi vor depăşi senzaţia de greaţă când vor fi puşi în situaţia de a procrea cel puţin, nemaivorbind de satisfacerea unui instinct vital care face suportabilă viaţa prin deliciile care le aduce existenţei umane? Ceea ce este sădit în psihicul copiilor, nu se schimă uşor la maturitate, aşa cum îşi imaginează unii, sau doar cu preţul unor traume profunde.

De fapt, în ce vor să-i transforme slujitorii bisericii pe viitorii adulţi? În nişte fiinţe care să iubească îngeri sau fiinţe umane asemănătoare îngerillor: asexuale, gingaşe, fragile, lispite de apărare etc.? Întâmplător, cei ce simt atracţie sexuală pentru îngeri nu se numesc pedofili?

miercuri, 13 martie 2013

Bogatu despre iezuiţi şi păgâni

perleNu ştiu dacă Petru Bogatu mai este profesor universitar, dar ştiu sigur că este publicist şi preşedinte al Uniunii Jurnaliştilor din RM. Totuşi, asta nu-l împiedică să emită periodic enormităţi. În una din ele, postată pe peretele lui de Facebook, Bogatu ne informează despre despre rolul decisiv pe care l-a avut Ordinul iezuit în creştinarea Americii de Sud, despre martiriul călugărilor iezuiţi, mulţi dintre care ar fi fost masacraţi. Cum să nu fie masacraţi, sărmanii, dacă au dat peste nişte sălbăticiuni care locuiau în jungle şi care nu voiau nici în ruptul capului să fie convertiţi, preferând să vâneze cu arcul cât îi ziua de mare şi să martirizeze iezuiţi când îi întâlneau în calea lor. Călugării au venit cu pace în suflet, dar au fost primiţi ca nişte duşmani. Cu toate acestea, iezuiţii au reuşit în cele din urmă să creştineze America de Sud, în pofida primirii reci de care au avut parte. Şi-au atins scopul suportând pierderi uriaşe. Doar se ştie cât de cruzi au fost aborigenii faţă de misionarii bine intenţionaţi. Dar nu mă mai repet, mai bine întrebaţi-l pe dl Bogatu, care cunoaşte istoria creştinării Americii de Sud în amănunte, şi el o nu o să vă dezamăgească.

marți, 12 martie 2013

Molotoveanu' s-a născut poet

Pentru că m-am săturat de abordările a tot felul de experţi politici, blogheri şmecheri şi ziarişti care le preiau pârţurile, conform cărora partidul care va declanşa alegerile anticipate va purta nu ştiu ce vină, declar că voi vota cu partidul al cărui merit va fi anume declanşarea alegerilor anticipate. Nu-i exclus că poziţia mea o împărtăşesc tare mulţi oameni decenţi şi de treabă, dar cărora le este lehamite deja să mai susţină ceva în acest sens. Respectiv, se va forma un curent de opinie care va schimba radical datele problemei: va deveni virtuos cel cu păcatul mitic scos din burta unor care s-au îmbuibat la guvernare şi pe care îi sperie de moarte alegerile anticipate. Apropo, aţi remarcat că unicul atu al celui mai mare partid din Molotova, unicul din opoziţia parlamentară, este simbolistica partinică, stema, crucea şi ciocanul etc.? Dacă nu vor avea însemnele comuniste pe buletinul de vot, nu-i mai găseşte electoratul lor analfabet în vecii vecilor şi riscă să rămână pe dinafara parlamentului. La fel şi socialiştii, se pot lăuda doar cu faptul că sunt împotriva Legii nediscriminare. Ei sunt pro-discriminare şi asta ar trebui să le aducă o traistă doldora de voturi.

sâmbătă, 9 martie 2013

Nu voi obosi niciodată să votez

Dacă e să comparăm guvernarea actuală cu cea comunistă, actuala este de departe mai bună. Comuniștii ne-au întors cu câteva decenii în urmă şi nu se ştia cât urma să se prelungească regresul. Şi pentru că la sovietici totul e secret şi falsificat, s-a creat iluzia că societatea era mai bună pe timpul lor, mai puţin criminalizată, că ar fi existat mai puţină hoţie şi corupţie a guvernanţilor, organelor de drept etc. Totuşi, până în ziua de astăzi, CEDO judecă dosarele pe marginea încălcărilor drepturilor omului ori de alt gen comise în perioada comunistă. La fărădelegile actualei puteri încă n-au ajuns, aşa de tare s-au străduit comuniştii să construiască statul de drept.

Şi când văd cât de ranchiunoşi sunt nostalgicii după călcâiul rus, după comunitatea euroasiatică, sunt dispus să le iert anumite derapaje ale actualilor corupţi de la guvernare, pentru că mai răi decât comuniştii nu au fost nimeni după anii '90. Sunt atât de disperaţi, încât îşi revarsă frustrarea pe staţiile de troleibuze, pe care le vandalizează aşa cum au fost învăţaţi de patria sovietică, sparg geamurile troleibuzelor etc. Se vede clar că e vorba de o activitate dirijată de sabotare. Din fericire, străzile sunt atât de găurite, încât, aici, implicarea lor ar fi inutilă.

Deci, dacă ar fi să aleg, aş prefera să rămână actualii guvernanţi, aşa corupţi cum sunt ei, decât să revină comuniştii, care pot duce corupţia spre culmi nebănuite şi anula drepturile omului ca şi cum nici n-au existat vreodată pe plai. Vedem ce se întâmplă în fiefurile controlate de ei, cum e Bălţiul, de exemplu. Dar dacă componentele AIE nu vor reuşi să se înţeleagă, nu vom plânge, evident. Sper doar că alegătorii mioritici, încurajaţi de cârtiţele comuniste imperiale, să nu interpeteze din nou acelaşi refren oligofren cu neparticiparea la votare pentru că le-au fost înşelate aşteptările, cât timp ei nu făceau nimic pentru schimbarea stării de lucruri. Personal, voi veni cu mare drag la eventualele alegeri anticipate şi nu voi vota cu niciun politician din actulul legislativ, cu niciun partid aflat la guvernare ori în Parlament. Nu voi face niciodată profesie de credinţă din dezamăgire, din lamentarea de obosit romantic, fatal, mai ales în situaţia când societatea riscă să se trezească din nou într-o rezervaţie comunistă. Doar alegerile fac parte din mecanismele democraţiei, de ce ne-am teme de ele mai tare decât de un regim nord-coreean, de exemplu?

marți, 5 martie 2013

Cel mai alienat dintre politicienii molotoveni

dodoÎn loc să scandeze cu orice ocazie LIBERTATE EGALITATE FRATERNITATE, aşa cum i-ar sta bine unui socialist autentic în orice situaţie, liderul socialiştilor molotoveni îşi aminteşte cu orice ocazie de crima guvernului AIE, care a îndrăznit în neruşinarea lui criminală să adopte Legea pentru egalitatea şanselor. Aşa sunt socialiştii la noi: urăsc egalitatea. Unicul lucru care aminteşte de faptul că Dodo e socialist ar fi mesajele de Paşti şi Crăciun pe care le expediază socialistului Hollande, din Franţa :) De fapt, ştiţi de ce Goşa îşi axează discursurile anume pe anularea Legii antidiscriminare, aşa cum a făcut-o şi astăzi, în discursul ţinut pe marginea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Filat? Pentru a intra în Parlament, partidul lui tre' să-i sufle electorii lui Voronin, alegători care şi ei sunt extrem de alienaţi. Ei militează împotriva acestei legi pentru că aşa vrea Rusia, uitând, de fapt, că legea este în primul rând pentru confortul şi protecţia lor de minoritari etnici! Dar ei îşi imaginează că, dacă vin alde Goşa la putere, Molotova va redeveni o gubernie rusească, respectiv vor fi din nou majoritari. M-a mai amuzat copios o fază din discursul lui molDodon. Cică, Filat îşi bate joc de organele de forţă, de poliţişti, îi concediază etc., şi apoi pretinde să fie apărat de ei. Chiar aşa! Cum oare îndrăzneşte? Să nu ştie el că organele de stat trebuie curtate, linguşite, mituite etc., ca, într-un final, să se milostivească şi ele şi să ne apere ori măcar să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu? Vă imaginaţi ce s-ar întâmpla cu ţara asta dacă la guvernare ar veni indivizi alde Goşa Dodo?

sâmbătă, 2 martie 2013

Şoferul de pe ruta 11 şi-a transformat autobuzul în biserică!

autobuzÎn maşina sa personală, un cetăţean îşi poate afişa tot ce vrea, cu condiţia că, în anumite cazuri, se va delecta doar el cu imaginile care ar pune probleme de interpretare în justiţie. Dar ce se întâmplă în cazul în care un şofer e angajat la stat şi conduce un mijloc de transport public? Are el dreptul să afişeze în salon toată recuzita bisericească, ca să creeze călătorilor senzaţia că au intrat într-o biserică, nu într-un troleibuz, autobuz ori microbuz de rută? Doar toţi contribuabilii au cotizat la procurarea mijlocului de transport, indiferent de credinţele lor religioase ori atee, respectiv au dreptul să nu fie agresaţi cu simboluri care-i reprezintă selectiv doar pe unii. Pentru asta există bisericile, nu-i aşa? Şi cel mai ciudat este că, de regulă, apelează la procedeul agresiv de prozelitism anume cei care-i expediază pe toţi acasă, după perdele, în cazul în care remarcă manifestări stradale, fără tentă religioasă, perfect legale, dar pe care nu le agreează pentru că numai credinţa lor, unica adevărată, are dreptul la afişare în spaţiul public. În imagine, puteţi vedea cum şi-a împodobit salonul şoferul autobuzului nr 11. Cum credeţi, Direcţia Transporturi a Primăriei Municipale se va autosesiza şi va încerca să remedieze starea de lucruri anormală, ori se va opune Sorbonel, în maniera lui patetică, să nu piardă voturile enoriaşilor, că numai cu tertipuri din astea are şanse să obţină ceva la alegeri.